Ο εθνικός κήπος είναι ένα μαγικό μέρος και η ξενάγηση σε αυτόν μια πολύ όμορφη εμπειρία ειδικά όταν ο υπεύθυνος του κήπου μοιράζεται μαζί σου πληροφορίες για την ιστορία του…
Ο εθνικός κήπος αποτέλεσε μια από τις πρώτες προσπάθειες ανάπτυξης της κηποτεχνίας στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί κατά τα Βρετανικά πρότυπα σύμφωνα με τα οποία κυρίαρχο ρόλο έχει η φύση μπρος στην οποία ο άνθρωπος στέκεται εκστατικός!
Λόγω του ότι υπάρχουν αρκετά είδη φυτών που είναι πυκνά τοποθετημένα και κάθε μονοπάτι στρίβει και χάνεται πίσω από αυτά, έρχεσαι σε κάθε περίπτωση αντιμέτωπος με ένα νέο κομμάτι φύσης το οποίο δε σου είναι αντιληπτό εξαρχής. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ο κήπος έχει πολύ μεγάλο μέγεθος ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.
Ο κήπος υδρεύεται με κατάκλιση μέσω πολυάριθμων αυλακιών, τα οποία ξεκινούν από μια μεγάλη λίμνη στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά περίπου 1200 κυβικά μέτρα νερού και συνεχίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μάλιστα το σύστημα ύδρευσης του κήπου βασίζεται σε παλαιότερο υδραγωγείο της εποχής του Πεισίστρατου. Το νερό είναι πολύ καθαρό και βοηθάει στην επιβίωση σημαντικού αριθμού ψαριών, χελωνών και άλλων οργανισμών που υπάρχουν στις διάφορες λίμνες που διαθέτει ο κήπος.
Ο εθνικός κήπος είναι το πρώτο μέρος στο οποίο ήρθαν οι νεραντζιές στην Ελλάδα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Ένα σπάνιο είδος νεραντζιάς με «σγουρά» φύλλα φιλοξενείται εδώ. Συναντάμε επίσης πολυάριθμα ξενικά φυτά όπως το ιαπωνικό χαμαίφυτο της φωτογραφίας το οποίο αναπτύσσεται πολύ καλά στον κήπο λόγω των χαμηλών απαιτήσεών του φωτισμό. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο υπεύθυνος του κήπου λόγω των άφθονων και πυκνά τοποθετημένων δέντρων δε φτάνει αρκετό φως στο έδαφος και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην ανάπτυξη χαμηλών ορόφων βλάστησης. Πάντως και τα ψηλά φυτά με τις τεράστιες ρίζες τους δημιουργούν προβλήματα στον κήπο, όπως και αυτά με ασθενές ριζικό σύστημα σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων.
Από τα όμορφα κτήρια του κήπου ξεχωρίζει αυτό του Βοτανικού μουσείου που δε λειτουργεί πια, το οποίο λέγεται ότι είναι έργο του Τσίλλερ και αποτελούσε τόπο κατοικίας του υπεύθυνου του κήπου σε παλαιότερες εποχές. Επίσης το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι δημόσιες τουαλέτες ήταν κάποτε το ψυγείο των ανακτόρων στο οποίο αποθήκευαν χιόνι από την Πάρνηθα και συντηρούσαν τα τρόφιμα της βασιλικής οικογένειας. Στον κήπο μπορούμε να δούμε και ερείπια ρωμαϊκής εποχής φερμένα μάλλον από το χώρο της πύλης του Αδριανού.
Ο κήπος κρύβει πολλά ακόμη μυστικά που αξίζει να μάθουμε και να μεταβιβάσουμε στα παιδιά της πόλης μας, ώστε να τον αγαπήσουν με τον ίδιο τρόπο που οι δικοί μας γονείς μας έμαθαν να τον αγαπάμε…