Ξενάγηση στα άδυτα του μετρό… και όχι μόνο!

Την περασμένη Πέμπτη – 29 Ιανουαρίου 2015 – το πρωί, μια πρωτότυπη δράση του WWF Ελλάς, μέσω του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», έφερε 25 πολίτες σε επαφή με το παρελθόν, το παρόν  και το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών.

20150129_102655

Το ραντεβού ήταν στο μετρό «Αγία Μαρίνα» λίγο μετά τις 10.30 π.μ. για μια ξενάγηση στο εργοτάξιο του μετρό στον Κορυδαλλό, με αφορμή την «υπό κατασκευή» γραμμή που θα συνδέσει τον τερματικό σταθμό «Αγία Μαρίνα» της μπλε γραμμής, με τον Πειραιά, μέσω των σταθμών Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια. Η ολοκλήρωση της γραμμής αναμένεται στο τέλος του 2017.

20150129_113855

Κύριος στόχος της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και για το λόγο αυτό συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις «Συγκοινωνίες Αθηνών».

20150129_113924

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του Προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» στο ότι «τα Ι.Χ. αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Αθήνας για να μετακινηθούν» καθώς και ότι «υπάρχουν περίπου 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά στην πόλη και τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μόνο έναν επιβάτη, τον οδηγό, έτσι δημιουργείται πρόβλημα με το χώρο που υπάρχει διαθέσιμος για όλα αυτά τα αυτοκίνητα». Αντίθετα αν οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τα Μ.Μ.Μ. αυτό θα τους ωφελούσε οικονομικά, θα ήταν λιγότερο ενεργοβόρο, θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση εκπομπών αέριων ρύπων και θα βοηθούσε σημαντικά στην απελευθέρωση δημόσιου χώρου για όλους μας.

20150129_111130

Στις συζητήσεις που ακολούθησαν στο εργοτάξιο του μετρό αναδείχθηκαν οι απορίες των πολιτών σχετικά με το πως σχεδιάζεται και υλοποιείται η χάραξη των νέων γραμμών αστικών συγκοινωνιών, πως ενώνονται όλα τα Μ.Μ.Μ. σε ένα ενιαίο δίκτυο, αλλά και τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον από τις αστικές συγκοινωνίες.

20150129_115024

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων λίγο μετά τη 1 μ.μ. Εκεί ο κ. Φωτόπουλος, συνταξιούχος τεχνίτης στη σηματοδότηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, οραματιστής και πρωτεργάτης της κατασκευής του Μουσείου, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την Ιστορία του Μουσείου, η οποία είναι συνυφασμένη ως ένα βαθμό με τη δική του προσωπική πορεία ως υπαλλήλου της εταιρείας, αλλά και με την Ιστορία της χώρας από το 1869 ως και σήμερα.

20150129_125944

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου. Από τον κ. Παύλο μάθαμε για το συλλεκτικό βαγόνι που συναρμολογήθηκε μέσα στο μουσείο για να μπορούν οι επισκέπτες να ζήσουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής… Επιπλέον γίναμε κοινωνοί των «μυστικών» της λειτουργίας των συρμών, της ανακοίνωσης των στάσεων και της λεζάντας με τις φωτεινές ενδείξεις σε κάθε σταθμό, καθώς και συλλέξαμε πληροφορίες για το «θηρίο της Κηφισιάς».

20150129_132958

Κάπως έτσι, μέσα σε μια πορεία που μας οδήγησε από το μέλλον στο παρελθόν, οραματιστήκαμε, νοσταλγήσαμε και αναρωτηθήκαμε για το «σήμερα» των αστικών συγκοινωνιών, που είναι στενά συνδεδεμένο με την προσπάθεια για τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά και για την προώθησή τους ως ελκυστικά μέσα μετακίνησης για τους πολίτες.

DSC_0062

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s