Χαμόγελα, ενθουσιασμός και πολύ καλή διάθεση! Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο Υδάτινο Οικοσύστημα» στο Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016.Ήταν λίγο μετά τις 9 το πρωί όταν ξεκίνησαν να έρχονται οι πρώτοι εκπαιδευτικοί στο χώρο υποδοχής των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ στην Ανάβυσσο, ενθουσιασμένοι αφού αρκετοί έρχονταν για πρώτη φορά στο ερευνητικό κέντρο. Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν στις 10.20 μετά από σύντομο χαιρετισμό των διοργανωτών, με πρώτη αυτή της Ρούλας Ανδριοπούλου σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η Μονάδα Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ακολούθησε η καθηλωτική παρουσίαση της Μαρίας Σαλωμίδου Ερευνήτριας στον τομέα της Θαλάσσιας Βιολογίας που μας μύησε στα μυστικά του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τονίζοντας όπως και τις απειλές που δέχεται. Τέλος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Sea Change (με υπεύθυνη τη Μάρθα Παπαθανασίου) που ως στόχο έχει να προωθήσει το θαλάσσιο εγγραμματισμό (ocean literacy) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο οποίο το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει ως εταίρος με πολλές και ποικίλες δράσεις, όπως η καταγραφή των εμποδίων που συναντούν οι εκπαιδευτικοί όταν προσπαθούν να ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ακολούθησαν κυλιόμενα βιωματικά εργαστήρια με στόχο να προταθούν ιδέες για εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στη σχολική τάξη σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, το ποτάμιο οικοσύστημα και την αποτίμηση της οικολογικής του κατάστασης και την υποθαλάσσια σεισμολογία. Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να παίξουν pictionary με τις έννοιες του θαλάσσιου οικοσυστήματος, να παρατηρήσουν ασπόνδυλα στα στερεοσκόπια του εργαστηρίου για το ποτάμι, καθώς και να ξεναγηθούν στο εργαστήριο υποθαλάσσιας σεισμολογίας και στο ερευνητικό βαθυσκάφος «Θέτις» του ιδρύματος. Καθοριστική για τη διεξαγωγή των βιωματικών εργαστηρίων υπήρξε η συμβολή των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ Μαρίας Κουτσοδήμου, Σοφίας Γιακουμή και Τάσου Μητρούση.
Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ για τη εκπληκτική συνεργασία και τη συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του σεμιναρίου!